понедельник, 4 ноября 2013 г.

Від "Серця до Серця" -співає "Рекоста"

Від серця до серця! Співає «Рекоста».



7 серпня в неділю, всім відома в Решетилівці Хаблова балка, перетворилася на своєрідний "Ваакен". Тут відбувся рок-концерт «Від серця до серця». Молодь зібралась повеселитися і послухати класну музику. Організували свято музиканти панк-рок гурту "Фобія" та працівники ЦКД "Оберіг". На цьому святі опинився і я, так як мені подобається така музика.

Була весела атмосфера. Лунали мелодійні звуки гітар і барабанів. Танцювала веселилась молодь. Грали решетилівцям такі гурти: Еміненсія (Решетилівка), Дельтора ( Лубни), Never Say Die (Лубни), Фобія та інші ... І тут мою увагу привернули четверо молодих людей які про щось тихо спокійно розмовляли. Серед них вирізнявся справжніми козацькими вусами і козацьким оселедцем молодий хлопець, який тримав у своїх руках гітару. Я вирішив підійти і поспілкуватися з ними. Наблизившись я чемно привітався; музиканти привітно всміхнулися мені і ми почали розмову. Вони були в доброму настрої і ось що повідали про себе і гурт, який має незвичну назву - "Рекоста".

Рекоста - слово древньослов'янського походження. В сучасній мові воно не вживається, а от в сиву давнину - означало красномовний виступ оратора перед слухачами. Тобто натхненний монолог, спіч. Однокорінні слова зі словом «рекоста» це «речення», «річ» (в значенні людська мова), «ректи» - тобто говорити .

Хто ж вони - музиканти цього гурту і про що їхні пісні?

Гурт «Рекоста» грає україномовний hard-rock. Їх стиль гри, в народі прозвали козацьким хард-роком, мабуть із за зовнішньості вокаліста та національної ідеології яка простежується в тематиці пісень гурту.

Велесвіт Река – вокаліст, гітарист, композитор і автор текстів пісень. В повсякденному житті працює музикантом у ресторані. Грає на весіллях та банкетах. Крім цього має спеціальність режисер відеомонтажу та комп’ютерної графіки.

Бас-гітарист «Рекости» Віталій Підлісний. Сверид - так його називають друзі. В гурті з 2007 року. За фахом електрик. Працює наладчиком швейного обладнання в приватному підприємстві «Ан-Ва», місто Чигирин. Сверид є аранжувальником пісень Рекости. Окрім улюбленої бас-гітари володіє грою на шестиструнній гітарі та барабанах. Віталій Підлісний - адміністратором інтерет-сторінки гурту "Рекоста" соціальної мережі "Вконтакте", де всі бажаючі можуть знайти інформацію про учасників рок-гурту, прослухати їхню музику, яка до речі є дуже цікавою, та поділитись з ними та іншими однодумцями своїми враженнями.

В місті Чигирин мешкає ще один учасник колективу – це ритм-гітарист Констянтин Зелінський. На концерті Кості не було із за хвороби. Тому Велесвіту довелось поєднувати гру гітарних соло і ритм партій.

Оксана Ріка – вокалістка гурту. Має приємний по тембру та широкий по діапазону голос. В виступах колективу поєднує спів з грою на тамбурині. В гурті її зовуть Ксена, мабуть з за асоціації її войовничого характеру з героїнею всім відомого телесеріалу «Ксена принцеса-воїн».

Барабанщик гурту Юрій Цуркан за фахом жестянщик. Проживає в Миргороді. В одному з музичних магазинів Полтави він випадково познайомився з музикантами гурту. Вони запросили його в команду коли дізналися що він уміє грати на ударних. Хочеться підкреслити, що на концерті в нашому селищі у Юрія була забинтована рука, він її ненароком поранив, але це не завадило йому показати що він дійсно прекрасний музикант.

І ось Віталій Самбур (вокаліст гурту Фобія), що був ведучим концерту, оголошує їх виступ . Я побажав їм вдачі і от «рекостівці» вже зі своїми інструментами біля мікрофонів на сцені. Залунали овації, шквал оплесків хлопці підключають інструменти і перша пісня яка пролунала називалась «Швидкісний експрес». В цій

пісні людське життя порівнювалося з потягом, в якому кожна людина сама собі машиніст, провідник та пасажир. Все залежить від того де ти прокладеш залізницю, як ти її побудуєш і куди поїдеш; пісня про життєвий шлях і долю кожної людини.

Потім були ще не менш цікаві пісні. Пісня «Примари» з дещо містичною назвою і філософсько-містичним сюжетом, з прекрасним гітарним драйвом і злагодженим звучанням інших інструментів. Під неї було непогано танцювати. Ліричний медляк "Депресивні дні" - композиція під яку можна і відпочити і помріяти коли сидиш дома в дощову погоду, але коли ця пісня звучала на концерті дехто дістав запальнички, а дехто з хлопців і дівчат просто стали танцювати повільний танок . Так як основною тематикою пісень рок-гурту «Рекоста» є минуле нашого народу включаючи дохристиянські часи, а також козацтво, то музикантів почали просити щоб вони заспівали щось про козаків і древньоруських воїнів . І ось тут залунала балада "Витязь на білім коні". Вона була про воїна який їхав на війну залишивши рідний дім, про його вірного коня який його постійно рятував і вивозив з битви в ранах, але живого. Мені взагалі подобається історична тема в рок музиці! Та слухаючи баладу про витязя на білому коні, чомусь подумалось, що витязь на коні - то наш український народ в якого все є для заможнього життя, але щось постійно хромає як та нога у коня на котрій злетіла підкова.

Рок-гурт «Рекоста» - учасники фестивалю «Мазепа-фест» в 2008 році. Тоді їхня група називалась «Дар'єн». На фестивалі Мазепа -фест група виконувала пісню "Караван"-яка розпочала фестиваль смерчем драйву і розметала пасивність холодної аудиторії давши шалений заряд для всього фесту. До речі 7 лютого 2010 року музиканти групи "Рекоста" стали справжніми телезірками. Вони приймали участь у телеконкурсі " Квадрат Успіху шукає таланти". Там вони виконали пісні «Очима свідків» і «Швидкісний експрес». Жюрі дало високі оцінки виступу колективу та його творчості. Енергетика пісень Рекости вразила всіх присутніх. Було видно що в свої пісні музиканти вкладали душу. Як наслідок гурт Рекоста стали лауреатами конкурсу. А згодом за результатами sms голосування «Рекоста» отримали перемогу в телеконкурсі «Квадрат У шукає таланти» у номінації кращий гурт! У липні цього року «рекостівці» знову грали на фестивалі «Мазепа-фест».

Зараз команда працює над першим альбомом, який носить робочу назву "Прокинься". Рекоста - це справжній хард-рок гурт, який заряджає позитивом серце і душу, музиканти якого патріоти своєї землі. Тож хочеться побажати їм творчої наснаги здоров'я і щоб вони довго і постійно радували нас своїми чудовими піснями, своєю музикою!

Сергій Пуша

Комментариев нет:

Отправить комментарий